Vliv sankčního režimu EU na obchodní toky Ruské federace se zaměřením na energetické suroviny - Beznosikov, Nikolaj (2025)
Tato bakalářská práce hodnotí dopad sankcí Evropské unie na ropný a plynárenský sektor Ruské federace v letech 2022 a 2023, a to s ohledem na význam ropy a zemního plynu pro ruskou ekonomiku a změny v jejich obchodních tocích. Práce kombinuje teoretický rámec ekonomických sankcí s analytickým přístupem využívajícím statistická data, korelační koeficienty a lineární rovnice. Analýza ukazuje, že sankce vedly k zásadnímu přerušení tradičních exportních tras do EU, což přinutilo Ruskou federaci přesměrovat vývoz na asijské trhy. Přestože se tím podařilo zachovat objem vývozu, došlo ke snížení příjmů a nárůstu závislosti na méně stabilních trzích. Výsledky potvrzují, že sankce přispěly k proměně energetické obchodní politiky Ruska a ovlivnily globální trh s fosilními palivy.