Vliv sankčního režimu EU na obchodní toky Ruské federace se zaměřením na energetické suroviny - Beznosikov, Nikolaj; Fojtíková, Lenka; Šváb, Patrik; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato bakalářská práce hodnotí dopad sankcí Evropské unie na ropný a plynárenský sektor Ruské federace v letech 2022 a 2023, a to s ohledem na význam ropy a zemního plynu pro ruskou ekonomiku a změny v jejich obchodních tocích. Práce kombinuje teoretický rámec ekonomických sankcí s analytickým přístupem využívajícím statistická data, korelační koeficienty a lineární rovnice. Analýza ukazuje, že sankce vedly k zásadnímu přerušení tradičních exportních tras do EU, což přinutilo Ruskou federaci přesměrovat vývoz na asijské trhy. Přestože se tím podařilo zachovat objem vývozu, došlo ke snížení příjmů a nárůstu závislosti na méně stabilních trzích. Výsledky potvrzují, že sankce přispěly k proměně energetické obchodní politiky Ruska a ovlivnily globální trh s fosilními palivy.
Vedoucí práce: Lenka Fojtíková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses