Rezistence a adaptace ruské ekonomiky vůči mezinárodním sankcím - Maksymiv, Julija (2025)
Od roku 2014 čelí Ruská federace největším mezinárodním sankcím v historii. Avšak její ekonomika zůstává relativně stabilní i přes tyto silné vnější tlaky. Tato práce se zaměřuje na odolnost Ruska vůči sankcím a na strategie, které využívá k tomu, aby sankcím odolalo a přizpůsobilo se nové situaci. První část práce je věnována teoretickému základu sankcí, včetně jejich rozdělení, historickému vývoji a příkladům účinných a neúčinných sankcí. Zároveň součástí první teoretické části je historie uvalených sankcí na Ruskou federaci od roku 2014. Druhá, praktická část se zaměřuje na konkrétní kroky a strategie, které Rusko podniklo, jako je podpora domácí produkce, rozvoj alternativních platebních systémů, rozšíření paralelního obchodu, reexport a budování nových obchodních vztahů.