Dvojí dividenda environmentálních daní - Ješina, Vít; Arltová, Markéta, 1970-; Vítek, Leoš, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Práce verifikuje teorii dvojí dividendy v zemích Evropy. Na datech 22 evropských zemí je panelovou regresí zkoumán dopad environmentálních daní a emisních povolenek na ukazatele emisí polétavého prachu, emisí skleníkových plynů a HDP. Environmentální dividenda je prokázána pro ukazatel PM2,5, emise CO2e se naopak s růstem zdanění zvýší. Též došlo k realizaci ekonomické dividendy v podobě růstu HDP. Dále byly sestaveny modely prokazující klíčový mechanismus této dividendy, efekt recyklace daňových výnosů, které též podporují její existenci skrze snižování zdanění práce souběžně s růstem environmentálních daní. To bylo měřeno jak daňovým zatížením hrubé mzdy, tak i celkové ceny práce v podobě daňového klínu. Výsledky tak dokazují, že míra úspěchu evropských daňových opatření s cílem ochrany životního prostředí záleží na výběru metriky, kterou je tento cíl kvantifikován. Především však mají pozitivní dopad na HDP, neboť lze díky jejich výnosům snížit distorze způsobené jinými daněmi, což by v souladu s teorií mělo vytvořit pobídku k ekonomické aktivitě. Environmentální zdanění je tedy prokázáno jako vhodný nástroj ke zvýšení efektivity ekonomiky, a výsledky práce tak hovoří převážně ve prospěch teorie dvojí dividendy.
Vedoucí práce: Markéta Arltová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses