Využití umělé inteligence při výběru dodavatele a platformy IS - Koucká, Veronika (2025)
Tato diplomová práce se zaměřuje na možnosti automatizace procesu výběru dodavatele informačního systému (IS) v reálné konzultační společnosti. Cílem práce je provést studii proveditelnosti využití nástrojů umělé inteligence (AI) a následně navrhnout a prakticky otestovat konkrétní AI řešení. V rámci naplnění tohoto cíle bylo stanoveno několik dílčích podcílů: analyzovat stávající proces výběru dodavatele ve společnosti, identifikovat činnosti vhodné pro automatizaci AI, provést analýzu trhu s dostupnými AI nástroji, navrhnout a vybrat nejvhodnější řešení, připravit návrh jeho implementace a následně toto řešení také otestovat v praxi. Práce je rozdělena do dvou hlavních částí: v první části je analyzována aktuální situace a zhodnocen potenciál automatizace na základě konzultací s odborníky a provedené rešerše; druhá část se věnuje návrhu a testování vlastního AI řešení, které podporuje rozhodovací proces ve vybraných fázích výběrového řízení. Sestavené řešení je testováno nejen v rámci vybrané společnosti, ale i v odlišném firemním prostředí s cílem zajistit univerzálnost funkčnosti AI řešení ve výběrových řízeních dodavatelů a IS.