Komparace přístupu k whistleblowingu a ochraně oznamovatelů v Evropské unii a Spojených státech amerických - Kabilková, Anna (2025)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou whistleblowingu, tedy oznamování protiprávního nebo neetického jednání, a zaměřuje se na analýzu právní ochrany oznamovatelů v Evropské unii a ve Spojených státech amerických. Whistleblowing představuje důležitý nástroj k zajištění transparentnosti, spravedlnosti a dodržování právních norem v organizacích, zejména tam, kde běžné kontrolní mechanismy selhávají. Vzhledem k rostoucímu významu této problematiky a vývoji veřejného i legislativního přístupu si práce klade za cíl zhodnotit efektivitu současných právních rámců a formulovat doporučení pro zlepšení ochrany oznamovatelů v České republice. Výzkum je založen na komparativní analýze právních předpisů, odborné literatury, statistických údajů a případových studií. Klíčovým dokumentem Evropské unie je Směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2019/1937 a na straně Spojených států jsou analyzovány zásadní právní normy včetně zákonů False Claims Act, Whistleblower Protection Act, Sarbanes-Oxley Act a Dodd-Frank Act. Práce porovnává přístupy obou právních systémů, identifikuje jejich silné a slabé stránky a hodnotí dopady na oznamovatele v praxi. Výsledkem je soubor návrhů, které by mohly přispět ke zvýšení efektivity a právní jistoty v oblasti whistleblowingu v České republice.