Komparace přístupu k whistleblowingu a ochraně oznamovatelů v Evropské unii a Spojených státech amerických - Kabilková, Anna; Andreisová, Lucie; Kříž, Radim, 1965-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou whistleblowingu, tedy oznamování protiprávního nebo neetického jednání, a zaměřuje se na analýzu právní ochrany oznamovatelů v Evropské unii a ve Spojených státech amerických. Whistleblowing představuje důležitý nástroj k zajištění transparentnosti, spravedlnosti a dodržování právních norem v organizacích, zejména tam, kde běžné kontrolní mechanismy selhávají. Vzhledem k rostoucímu významu této problematiky a vývoji veřejného i legislativního přístupu si práce klade za cíl zhodnotit efektivitu současných právních rámců a formulovat doporučení pro zlepšení ochrany oznamovatelů v České republice. Výzkum je založen na komparativní analýze právních předpisů, odborné literatury, statistických údajů a případových studií. Klíčovým dokumentem Evropské unie je Směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2019/1937 a na straně Spojených států jsou analyzovány zásadní právní normy včetně zákonů False Claims Act, Whistleblower Protection Act, Sarbanes-Oxley Act a Dodd-Frank Act. Práce porovnává přístupy obou právních systémů, identifikuje jejich silné a slabé stránky a hodnotí dopady na oznamovatele v praxi. Výsledkem je soubor návrhů, které by mohly přispět ke zvýšení efektivity a právní jistoty v oblasti whistleblowingu v České republice.
Vedoucí práce: Lucie Andreisová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses