Vliv války na Ukrajině na obchodní vztahy EU s Ruskem a USA - Šeketa, David (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá dopady války na Ukrajině na obchodní vztahy Evropské unie s Ruskem a USA. Cílem této práce je zjistit, jaký dopad měla sankční opatření EU na obchodní výměnu s Ruskem, zda tyto sankce přispěly k odklonu od obchodu s Ruskou federací a zda došlo k posílení obchodních vztahů EU s USA. Práce je rozdělena do dvou hlavních částí, a to teoretické a praktické. V teoretické části je vymezen rámec obchodní politiky EU vůči třetím zemím, s důrazem na institucionální a právní aspekty vztahů s Ruskem a USA. Popisuje historický vývoj těchto vztahů a roli sankčních opatření jako nástroje zahraniční a obchodní politiky EU. Druhá, praktická část práce, zpočátku mapuje všechny klíčové sankční balíčky přijaté EU, včetně jejich sektorového zaměření a načasování, a zároveň rozebírá hlavní ruská odvetná opatření. Na základě tohoto přehledu se práce soustředí na analýzu dopadů sankcí EU vůči Rusku po roce 2022 na obchodní bilanci EU s Ruskem. Sleduje, jak omezení dovozu ruských energetických surovin vedlo k jejich nahrazování alternativními dodavateli a jak se proměnila struktura obchodních vztahů mezi EU a Ruskem. Zároveň porovnává vývoj obchodních vztahů EU s USA, zejména v oblasti dovozu zkapalněného zemního plynu a dalších energetických komodit, a hodnotí, jak tyto změny ovlivnily transatlantickou obchodní bilanci i sektorovou strukturu.