Vliv měnového kurzu české koruny a švýcarského franku na konkurenceschopnost v mezinárodním obchodu - Válek, Jan; Bič, Josef; Abdallah, Kareem Issam; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tématem této bakalářské práce je hodnocení vlivu měnového kurzu české koruny a švýcarského franku na konkurenceschopnost v mezinárodním obchodu. Hlavním cílem práce je porovnat vývoj měnových kurzů obou zemí, zanalyzovat jejich dopad na cenovou konkurenceschopnost a ověřit vliv na mezinárodní obchod. Práce je rozdělena do dvou hlavních kapitol. V první z nich je definován pojem konkurenceschopnost, způsoby jejího měření, měnový kurz a jeho varianty sloužící k zhodnocení cenové konkurenceschopnosti. Druhá, analytická část práce, se zaměřuje na vývoj měnových kurzů české koruny a švýcarského franku především ve zvoleném období 2010 až 2025. Analýza je provedena pomocí indikátorů jako jsou reálný kurz, reálný efektivní kurz či rovnovážná úroveň kurzu. V závěru druhé kapitoly je hodnocen i vztah mezi vývojem měnového kurzu a celkovou konkurenceschopností podle hodnocení mezinárodních institucí WEF a IMD.
Vedoucí práce: Josef Bič
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses