Sociální dopady demografického stárnutí v ČR - Dvořáková, Barbora (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na problematiku demografického stárnutí v České republice a jeho sociální dopady. Hlavním cílem je zhodnotit současný návrh důchodové reformy a posoudit jeho přínos při řešení výzev spojených s rostoucím podílem starší populace. Práce nejprve představuje strukturu českého sociálního a důchodového systému a analyzuje, jaké konkrétní dopady má demografické stárnutí na fungování důchodového systému. V rámci mezinárodního srovnání jsou představeny zkušenosti vybraných zemí, které již přijaly opatření ke stabilizaci svých důchodových systémů. Na základě provedené analýzy jsou formulována doporučení pro další možné kroky v oblasti důchodové politiky v České republice. V závěru práce je návrh důchodové reformy vyhodnocen z hlediska jeho schopnosti reagovat na sociální dopady demografického stárnutí.