Sociální dopady demografického stárnutí v ČR - Dvořáková, Barbora; Proch, Dominik; Mazánková, Zuzana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na problematiku demografického stárnutí v České republice a jeho sociální dopady. Hlavním cílem je zhodnotit současný návrh důchodové reformy a posoudit jeho přínos při řešení výzev spojených s rostoucím podílem starší populace. Práce nejprve představuje strukturu českého sociálního a důchodového systému a analyzuje, jaké konkrétní dopady má demografické stárnutí na fungování důchodového systému. V rámci mezinárodního srovnání jsou představeny zkušenosti vybraných zemí, které již přijaly opatření ke stabilizaci svých důchodových systémů. Na základě provedené analýzy jsou formulována doporučení pro další možné kroky v oblasti důchodové politiky v České republice. V závěru práce je návrh důchodové reformy vyhodnocen z hlediska jeho schopnosti reagovat na sociální dopady demografického stárnutí.
Vedoucí práce: Dominik Proch
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses