Porušení povinností vyplývajících z GDPR – analýza případů - Sinitsyna, Valeriya (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na dopad Obecného nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) na organizace. Cílem je prostřednictvím teoretické a praktické analýzy zvýšit povědomí o povinnostech vyplývajících z tohoto nařízení, prohloubit porozumění opatřením nezbytným pro dodržování GDPR a navrhnout preventivní opatření. Teoretická část popisuje klíčové pojmy, principy a sankční mechanismy GDPR, přičemž čerpá z právních dokumentů, odborné literatury a materiálů dozorových orgánů. Praktická část analyzuje tři aktuální případy porušení GDPR ve společnostech Amazon Europe Core Sàrl, Meta Platforms Ireland Ltd a Avast Software s.r.o. Tato analýza vychází z veřejně dostupných rozhodnutí dozorových úřadů, výročních zpráv, tiskových prohlášení a novinových článků. Výsledkem je soubor konkrétních doporučení (jako jsou školení, audity, compliance programy či využití služeb DPO), která mohou organizacím pomoci snížit riziko porušení a posílit ochranu osobních údajů. Práce přináší praktický přínos pro organizace v soukromém i veřejném sektoru, které usilují o vyšší úroveň souladu s GDPR a prevenci právních i reputačních rizik.