Katalánská nezávislost z pohledu Evropské unie - Hajská, Klára; Votoupalová, Markéta; Kočí, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá otázkou katalánské nezávislosti z pohledu institucí Evropské unie. Cílem práce je poskytnout ucelený pohled na komplexní problematiku katalánské nezávislosti ve vztahu k institucím Evropské unie. Stejně tak i systematicky analyzovat postoje a reakce těchto orgánů k dané problematice, přičemž je kladen důraz na právní a politické aspekty. Teoretické ukotvení práce tvoří explanatorní a normativní teorie secese, které umožňují porozumět příčinám a oprávněnosti secesionistických snah. Práce využívá metodu jednopřípadové studie a kvalitativní obsahové analýzy oficiálních dokumentů a vyjádření představitelů Evropské unie. Věnuje se rovněž právnímu rámci možného členství nově vzniklého státu v této organizaci. Výsledky ukazují, že Evropská unie zaujala k otázce katalánské nezávislosti zdrženlivý postoj, vycházející z respektu k územní celistvosti členských států a jejích omezených kompetencí zasahovat do vnitrostátních konfliktů. Práce přispívá k hlubšímu pochopení role Evropské unie jako aktéra v rámci vnitrostátních politických krizí.
Vedoucí práce: Markéta Votoupalová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses