Přístup k právům žen : případová studie vybraných mezinárodních organizací - Šulcová, Lucie (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá feministickou zahraniční politikou a zkoumá, do jaké míry mezinárodní organizace přijímají její principy a přispívají tak k rovnosti žen a mužů. Analýza se zaměřuje na šest mezinárodních organizací (EU, OSN, OECD, NATO, WTO a MMF) a porovnává jejich vnitřní politiku s vnějšími iniciativami v oblasti genderu. Výzkum vychází z feministických teorií v mezinárodních vztazích a posuzuje soulad mezi deklarovanými cíli a praktickými opatřeními institucí. Pomocí dvanácti zvolených indikátorů práce hodnotí aspekty, jako je zastoupení žen, vnitřní mechanismy, vliv na členské státy, širší mezinárodní angažovanost a vnější nástroje genderové politiky. Výsledky ukazují významné rozdíly mezi organizacemi, které aktivně prosazují genderovou rovnost, a těmi, kde gender zůstává okrajovým tématem. Práce přispívá k diskusi o genderové rovnosti v mezinárodním prostředí a k pochopení toho, jak důsledné a efektivní jsou mezinárodní organizace při uplatňování genderových principů uvnitř i navenek.