Změny ve feministické zahraniční politice Švédska po roce 2022 - Sykáčková, Eliška (2025)
Tato bakalářská práce analyzuje proměny švédské zahraniční politiky po roce 2022, kdy dochází k ukončení formálního rámce feministické zahraniční politiky. Výzkum se zaměřuje na posun v hodnotové orientaci, rétorice i institucionální praxi a využívá kombinaci kvalitativní a kvantitativní metodologie. Práce přináší originální pohled na způsob, jakým jsou feministické principy postupně vytlačovány bezpečnostní agendou, a identifikuje diskontinuitu mezi předchozím normativním rámcem a nově formulovanými strategiemi. Závěry ukazují, že ačkoliv některé prvky feministické politiky ve švédské zahraniční politice přetrvávají, jejich systematické uplatňování je oslabeno a jejich role v oficiálních dokumentech a diskurzu marginalizována. Práce tak přispívá k hlubšímu porozumění vývoji feministické zahraniční politiky a jejím aktuálním limitům i možnostem v kontextu měnícího se geopolitického prostředí.