Změny ve feministické zahraniční politice Švédska po roce 2022 - Sykáčková, Eliška; Kočí, Kateřina; Votoupalová, Markéta; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato bakalářská práce analyzuje proměny švédské zahraniční politiky po roce 2022, kdy dochází k ukončení formálního rámce feministické zahraniční politiky. Výzkum se zaměřuje na posun v hodnotové orientaci, rétorice i institucionální praxi a využívá kombinaci kvalitativní a kvantitativní metodologie. Práce přináší originální pohled na způsob, jakým jsou feministické principy postupně vytlačovány bezpečnostní agendou, a identifikuje diskontinuitu mezi předchozím normativním rámcem a nově formulovanými strategiemi. Závěry ukazují, že ačkoliv některé prvky feministické politiky ve švédské zahraniční politice přetrvávají, jejich systematické uplatňování je oslabeno a jejich role v oficiálních dokumentech a diskurzu marginalizována. Práce tak přispívá k hlubšímu porozumění vývoji feministické zahraniční politiky a jejím aktuálním limitům i možnostem v kontextu měnícího se geopolitického prostředí.
Vedoucí práce: Kateřina Kočí
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses