SWOT analýza business diplomacie Škoda Auto v oblasti elektromobility - Krištofová, Petra; Zemanová, Štěpánka, 1975-; Kristek, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Bakalářská práce se zaměřuje na analýzu business diplomacie společnosti Škoda Auto v oblasti elektromobility a hodnotí její vliv na konkurenceschopnost firmy v rámci automobilového průmyslu. Cílem práce je prozkoumat, jak business diplomacie ovlivňuje schopnost Škoda Auto reagovat na rychle se měnící globální trhy a legislativní požadavky spojené s přechodem na elektromobilitu. Využití analytického nástroje SWOT umožňuje identifikovat silné a slabé stránky, příležitosti a hrozby, které ovlivňují její pozici na trhu elektromobilů. Práce zkoumá, jakým způsobem Škoda Auto navazuje a udržuje strategická partnerství s technologickými, energetickými a vládními subjekty, které jsou klíčové pro její adaptaci na nové technologické výzvy a legislativní změny. Významným aspektem business diplomacie je schopnost firmy vyjednávat o podmínkách pro výrobu a distribuci elektromobilů, ovlivňovat politická rozhodnutí a formovat regulační rámce podporující udržitelnost a dekarbonizaci dopravy. V teoretické části je business diplomacie analyzována prostřednictvím odborné literatury a metodologického rámce SWOT analýzy, který je aplikován na konkrétní případ Škoda Auto. Práce také reflektuje aktuální globální i evropské trendy v oblasti elektromobility, včetně vládních iniciativ, které podporují přechod na ekologičtější dopravní prostředky. V závěru jsou shrnuty hlavní poznatky a naznačeny možnosti pro další výzkum v oblasti business diplomacie ve vysoce regulovaných a technologicky dynamických odvětvích.
Vedoucí práce: Štěpánka Zemanová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses