Mocenský boj o technologie : Sankce na Huawei - Řeháčková, Sára; Zemanová, Štěpánka, 1975-; Rolenc, Jan Martin, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Americké sankce uvalené na společnost Huawei představují významný milník v rostoucí rivalitě mezi USA a Čínou v oblasti technologií. Cílem práce je zjistit, jaké důvody vedly Spojené státy k uvalení sankcí a ukázat, jak se soupeření odrazilo v těchto sankcích. Jsou zkoumány bezpečností a ekonomické motivy sankcí, jako obavy o národní bezpečnost ze strany Spojených států, napojení Huawei na čínskou vládu nebo snahy USA o udržení svého postavení na mezinárodním poli. Práce se především zaměřuje na zmapování procesu uvalení sankcí a zabývá se jednotlivými aktivitami Spojených států, které vyvrcholily zařazením společnosti Huawei na Seznam subjektů. Na závěr je zhodnocena úspěšnost sankčních opatření a jsou nastíněna možná řešení problému. Sankční teorie a koncept techno-nacionalismu tvoří teoretický základ bakalářské práce. Pro detailní zmapování procesu uvalení sankcí je využita metoda process tracing, která umožnuje chronologický popis událostí, které vedly od identifikace příčin sankcí až k jejich důsledkům.
Vedoucí práce: Štěpánka Zemanová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses