Udržitelnost veřejného dluhu USA - Turek, Patrik (2025)
Tato práce pojednává o veřejném dluhu Spojených států amerických. Konkrétně zkoumá udržitelnost tohoto fenoménu na základě kvalitativní analýzy. Ta je provedena skrze konceptualizaci veřejného dluhu popisující jeho charakteristiky a dopady na základní ekonomické veličiny a výzkum kritérií které lze pro vyhodnocování udržitelnosti veřejného zadlužení využít. Tyto poznatky jsou pak aplikované na případovou studii USA, v níž je nejprve prozkoumána jeho současná situace v rámci zkoumaného fenoménu a následně vyhodnocena jeho stabilita a udržitelnost. Výsledky těchto pozorování jsou ještě kvantifikovány pomocí touto prací vytvořené škály. Celá případová studie USA je dále porovnána s ostatními ekonomikami, díky čemuž je zasazena do globálního kontextu.