Udržitelnost veřejného dluhu USA - Turek, Patrik; Zezula, Jakub; Kučera, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato práce pojednává o veřejném dluhu Spojených států amerických. Konkrétně zkoumá udržitelnost tohoto fenoménu na základě kvalitativní analýzy. Ta je provedena skrze konceptualizaci veřejného dluhu popisující jeho charakteristiky a dopady na základní ekonomické veličiny a výzkum kritérií které lze pro vyhodnocování udržitelnosti veřejného zadlužení využít. Tyto poznatky jsou pak aplikované na případovou studii USA, v níž je nejprve prozkoumána jeho současná situace v rámci zkoumaného fenoménu a následně vyhodnocena jeho stabilita a udržitelnost. Výsledky těchto pozorování jsou ještě kvantifikovány pomocí touto prací vytvořené škály. Celá případová studie USA je dále porovnána s ostatními ekonomikami, díky čemuž je zasazena do globálního kontextu.
Vedoucí práce: Jakub Zezula
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses