Jihokorejská pleťová kosmetika na českém trhu : případová studie společnosti Mixsoon - Zýková, Kateřina; Stuchlíková, Zuzana, 1979-; Horáková, Ludmila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem vstupu a působení jihokorejské pleťové kosmetiky na českém trhu, a to prostřednictvím případové studie jihokorejské značky Mixsoon. V souvislosti s rostoucím vlivem tzv. korejské vlny (Hallyu), která zahrnuje export jihokorejské kultury, hudby, filmů i životního stylu, dochází i k rostoucímu zájmu o produkty, které s touto kulturou souvisejí. Jedním ze znatelně rostoucích segmentů je kosmetický průmysl, zejména v oblasti pleťové péče. Cílem této práce je popsat hlavní faktory, které přispívají k oblibě jihokorejské kosmetiky u českých spotřebitelů, identifikovat výzvy spojené s expanzí na nový trh a zhodnotit strategii značky Mixsoon při vstupu na český trh. Práce je rozdělena do čtyř hlavních částí. První část se věnuje obecné charakteristice jihokorejské kosmetiky, jejím specifikům, odlišnostem od západních produktů a vývoji globálního trhu s kosmetikou. Druhá část je zaměřena na samotnou značku Mixsoon – její historii, filozofii, produktové portfolio, výrobní postupy a hodnoty značky, jako je důraz na přírodní ingredience, udržitelnost a etickou výrobu. Třetí část mapuje faktory vedoucí k růstu obliby jihokorejské kosmetiky na českém trhu, včetně kulturních vlivů, popularity na sociálních sítích, vlivu influencerů, a také rostoucí preference českých zákazníků pro přírodní, šetrnou a personalizovanou péči o pleť. Čtvrtá část se věnuje analýze konkurence, logistickým a regulatorním výzvám, marketingovým strategiím a doporučením pro úspěšný vstup na český trh. Z metodologického hlediska byla práce zpracována kombinací kvalitativního a kvantitativního přístupu. Jako hlavní výzkumná metoda byl využit strukturovaný rozhovor s odborníkem z praxe – specialistou z agentury KOTRA, který se přímo podílel na uvedení značky Mixsoon na český trh. Dále
Součástí práce je rovněž cenové a konkurenční srovnání značek Mixsoon, Ma:nyo a COSRX. Výsledky šetření ukazují, že značka Mixsoon dokázala i přes nízkou počáteční známost efektivně vstoupit na český trh díky kombinaci e-commerce, spolupráce s drogistickými řetězci a důrazu na kvalitu, udržitelnost a etické hodnoty. Jako klíčové se ukázalo vytvoření strategických partnerství, zvládnutí regulatorních požadavků a využití online marketingu. Přesto však značka čelí výzvám v oblasti lokální komunikace a budování důvěryhodnosti mezi českými spotřebiteli. V závěru práce je konstatováno, že Mixsoon představuje příklad značky, která má potenciál dlouhodobě uspět na českém trhu díky své schopnosti přizpůsobit se místním specifikům a aktuálním trendům. Výsledky této práce mohou sloužit jako inspirace a návod pro další jihokorejské či zahraniční značky plánující vstup na český nebo středoevropský kosmetický trh.
Vedoucí práce: Zuzana Stuchlíková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses