Vplyv Womenomics Shinza Abeho na tradičné rozdelenie rolí žien a mužov v Japonsku - Palovčík, Alexander; Stuchlíková, Zuzana, 1979-; Mazánková, Zuzana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Táto bakalárska práca určuje a špecifikuje vplyv reforiem Shinza Abeho prijatých počas Womenomics na tradičné rozdelenie rolí mužov a žien v Japonsku. Hlavnou úlohou práce je pritom stanoviť trendy tradičného rozdelenia rolí a zodpovedať otázku, či medzi nimi došlo k zmene vplyvom tejto politiky. Okrem zmien týchto trendov práca vizualizuje a vyhodnocuje aj dosiahnutie kľúčových ukazovateľov vlády (KPI) za pomoci metódy známej ako single case study a kvantitatívnej analýzy. Kombinovaný efekt úspechov KPI bol pritom najviac viditeľný práve v predčasnom naplnení cieľovej hodnoty pracovnej participácie žien vo veku 25-44 a ich zamestnanosti. Tradičné rozdelenie rolí, v ktorom sa žena stará o domácnosť na plný úväzok, bolo značne minimalizované, ale deľba práce zostáva naďalej veľmi nevyrovnaná. Nedošlo ani k zmenám v percepcii rodových rolí zo strany mužov, a to najmä v ich očakávaniach od žien. Napriek zvýšeniu zamestnanosti žien stále viac ako polovica žien pracuje na nepravidelný kontrakt a po prijatí Womenomics dokonca došlo k ich dočasnému jemnému nárastu. Najproblematickejšiu a najrigidnejšiu oblasť predstavuje nízke zastúpenie Japoniek v politike a manažérskych pozíciách, v ktorej Japonsko nenaplnilo svoje KPI ani z polovice a naďalej zostáva na chvoste sveta. Na základe sledovaných trendov tradičného rozdelenia rolí mužov a žien a vývinu KPI sa Womenomics teda javí ako politika, ktorá primárne cielila a uspela v stimulovaní ženskej pracovnej sily s iba obmedzeným dopadom na genderové normy.
Vedoucí práce: Zuzana Stuchlíková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses