Čínské elektromobily v EU : příčiny a dopady vzestupu čínských dovozů - Protiva, Ondřej (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na problematiku rostoucích dovozů čínských elektromobilů do Evropské unie. Cílem práce je charakterizovat příčiny vzestupu čínského exportu elektromobilů do Evropy a nastínit možné ekonomické dopady na ziskovost evropských výrobců automobilů. Časové období, které tato práce pokrývá, je 2013-2023, v tomto časovém úseku je zaznamenán postupný nárůst elektromobility jak v EU, tak i v Číně. Práce se zabývá vývojem automobilového průmyslu a elektromobility v Číně a EU. Analyzuje prodeje elektromobilů v EU s důrazem na ovlivňující faktory, jako jsou ceny baterií, infrastruktura nebo státní podpora. A dále se věnuje obchodu s elektromobily mezi Čínou a EU.