Příčiny problémů ve zdravotní péči o matky jakožto cíle MDGs/SDGs v subsaharské Africe : případová studie Keňa - Růžičková, Simona (2025)
Předkládaná diplomová práce se zabývá příčinami problémů v jedné ze stěžejních oblastí ve zdravotnictví, a to mateřskou péčí v Keňské republice. Cílem diplomové práce je identifikace a zhodnocení příčin problémů ve zdravotní péči o matky jakožto cíle MDGs a SDGs v Keňské republice. První část, která se soustředí výlučně na region subsaharské Afriky, poskytuje přehled příčin neúspěchu rozvojových iniciativ OSN, a to jak MDGs, tak SDGs, v oblasti mateřského zdraví v subsaharské Africe na základě dostupné odborné literatury. Zjištění z první kapitoly slouží jako východisko pro případovou studii Keňské republiky ve druhé části práce. Zde jsou identifikovány hlavní příčiny neúspěchu cílů v oblasti zdraví matek na národní úrovni, jež jsou následně porovnávány s obecnými trendy v subsaharské Africe popsanými v první kapitole. Pozornost je věnována ekonomickým a strukturálním příčinám, příčinám souvisejícím s kvalitou a dostupností zdravotní péče, stejně jako novorozenecké úmrtnosti jakožto specifickému faktoru. Konečně práce zkoumá sociální determinanty mateřského zdraví.