Príčiny emigrácie zo Slovenska - Dupkalová, Dana (2025)
Diplomová práca za zaoberá príčinami emigrácie zo Slovenska. Cieľom práce je identifikovať hlavné príčiny, ktoré stáli za emigráciou zo Slovenska v skúmanom období od 2018 – 2023. Pre naplnenie cieľa bol vykonaný analyticko-syntetický výskum založený na porovnaní vybraných ukazovateľov na Slovensku a v najčastejších cieľových destináciách emigrantov zo Slovenska. Súčasťou výskumu bol aj kvalitatívny rozhovor so sociológom Mgr. Ing. Miloslavom Bahnom, PhD. Rozhovor slúžil ako doplnenie analyticko-syntetického výskumu a umožnil hlbšie porozumieť niektorým trendom a príčinám emigrácie. Diplomová práca je rozdelená do dvoch hlavných kapitol, pričom prvá kapitola sa sústreďuje teoretickým východiskám a druhá kapitola je venovaná samotnému výskumu.