Moderní námořní pirátství : rizika a dopady v nákladní přepravě - Pařízek, Adam Tobiáš (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou moderního námořního pirátství a jeho dopady na nákladní přepravu. Cílem je identifikovat klíčová rizika spojená s pirátskými útoky a analyzovat jejich finanční i nefinanční důsledky pro rejdařské společnosti. Dále se zaměřuje na to, jak tyto dopady ovlivňují hodnocení podniků v rámci ESG kritérií a jaké strategie mohou rejdaři využít ke zmírnění souvisejících rizik. Práce poskytuje přehled současného stavu pirátství, jeho geografického rozložení a typologie útoků a přispívá k hlubšímu porozumění této hrozbě. Metodologicky vychází z rešerše odborné literatury, analýzy sekundárních dat a případových studií. Výsledky ukazují, že pirátství má komplexní dopady na rejdařské společnosti. Z finančního hlediska byly identifikovány přímé náklady v podobě výkupného, poškození nákladů a lodí či péče o posádky a nepřímé náklady v podobě zvýšeného pojistného, delších tras a výdajů na prevenci. Dopady pirátství se promítají i do ESG hodnocení, zejména v souvislosti s emisemi či bezpečností a kvalifikací posádek. Práce dále identifikuje soubor strategií k minimalizaci těchto rizik, včetně změn tras, investic do zabezpečení lodí, rozložení nákladů na subjekty v dodavatelském řetězci nebo úprav v oblasti správy. Zjištěné poznatky potvrzují, že efektivní řízení rizik a integrace principů udržitelnosti představují klíčové faktory pro dlouhodobou konkurenceschopnost v námořní přepravě.