Vliv ESG skóre na výkonnost firem - Gottwald, Jakub; Procházka, Petr; Semenenko, Vadim; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem ESG skóre na finanční výkonnost a ocenění firem, a to v kontextu rostoucího významu udržitelnosti na finančních trzích. ESG faktory jsou vnímány jako klíčové indikátory dlouhodobé stability a odpovědného podnikání, avšak jejich dopad na hodnotu společností zůstává předmětem odborné diskuse. Cílem práce je analyzovat, zda vyšší ESG skóre koreluje s vyšší finanční výkonností a jakým způsobem se promítá do výsledků oceňovacích modelů. K testování hypotéz byla využita párová korelace a vícenásobná lineární regrese, která ukázala statisticky významný pozitivní vztah mezi ESG skóre a ukazatelem ROE. Pro zhodnocení vlivu ESG na valuaci firem byl následně použit DCF model, jehož výsledky ukazují, že začlenění ESG prémie do výpočtu diskontní míry může významně ovlivnit celkové ocenění podniku. Výsledky potvrzují, že ESG skóre není pouze nástrojem marketingové komunikace, ale má potenciál reálně ovlivnit ekonomickou hodnotu firem z pohledu investorů i manažerů.
Vedoucí práce: Petr Procházka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses