Crowdfunding jako inovativní investiční nástroj - Štika, Martin; Taušer, Josef; Zezula, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Diplomová práce se zabývá crowdfundingem jako moderní a inovativní formou investování, která v posledních letech zaznamenává významný růst. Cílem práce je prozkoumat aktuální výzvy a příležitosti spojené s crowdfundingem a vyhodnotit možné scénáře vývoje tohoto investičního nástroje do budoucnosti. Zároveň práce porovnává aktuální situaci, tržní podmínky a regulační rámec crowdfundingu v Evropě a České republice. Metodologií této práce je kvalitativní výzkum založený na expertních hloubkových rozhovorech a případová studie. Práce je rozdělena do tří částí. První část práce definuje a klasifikuje jednotlivé typy crowdfundingu, popisuje regulatorní rámec, představuje crowdfundingové platformy, definuje finanční trh a jednotlivá rizika. Druhá část se věnuje globálním trendům a mezinárodnímu srovnání crowdfundingových trhů. Třetí část tvoří část praktickou, která obsahuje hloubkové expertní rozhovory identifikující aktuální trendy, výzvy a příležitosti. Součástí je i případová studie největší crowdfundingové platformy na tuzemském trhu. Závěrečná část je věnována praktickým doporučením pro crowdfundingové platformy a finálnímu shrnutí klíčových zjištění.
Vedoucí práce: Josef Taušer
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses