Socioekonomické dopady migrace na Venezuelu - Hloušková, Jitka (2025)
Cílem této bakalářské práce je identifikovat a rozebrat hlavní socioekonomické dopady migrace na obyvatele Venezuely. Vzhledem k rozsahu této migrační krize se práce zaměřuje na důsledky masového odchodu obyvatel, na změny pracovního trhu, zdravotnictví, ale i na životní podmínky těch, kteří v zemi zůstali. V první teoretické části se práce zaměřuje na popsání vybraných migračních teorií, termínu migrace a samozřejmě také na socioekonomické dopady a jejich měřitelnost. V další části je pozornost směřována k historii a příčinám migrace ve Venezuele a rozebíráme migrační toky z Venezuely, které směřují především do okolních zemí v rámci regionu, ale také do Evropy, a to především do Španělska. V poslední části je pozornost věnována dopadům této krize na Venezuelu, kde se věnujeme remitencím, které představují zásadní finanční zdroj pro venezuelské domácnosti, dále problematice „odlivu mozků“, tedy emigraci kvalifikovaných odborníků, která dále prohlubuje hospodářskou a sociální krizi v zemi, dopadům na oblasti zdravotnictví, školství a také na politcké důsledky.