Migrační politiky Austrálie a Nového Zélandu v kontextu environmentálních změn - Kmentová, Klaudie (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá stále aktuálnějším tématem environmentální migrace, která se v důsledku klimatických změn dotýká stále většího počtu lidí. Zaměřuje se především na to, jak na tuto situaci reagují státy Austrálie a Nový Zéland, tedy země, kam migrují obyvatelé z tichomořských ostrovů, které jsou klimatickými dopady nejvíce ohrožené. Soustředí se na Tichomoří, kde jsou malé ostrovní státy jako Kiribati a Tuvalu, které jsou existenčně ohroženy zvedající se hladinou moře a zhoršujícími se klimatickými podmínkami. Cílem práce je identifikovat přístupy států Austrálie a Nového Zélandu, a odhalit jejich rozdíly v přístupech při přizpůsobení se změnám klimatu. Tato práce je členěna na tři kapitoly. První kapitola je teoretická a věnuje se vymezení základních pojmů, vysvětlení příčin a dopadů environmentální migrace a právní ochraně environmentálních migrantů. Druhá a třetí kapitola jsou praktické. Druhá kapitola přináší pohled na situaci v konkrétních tichomořských státech a roli mezinárodních organizací. Třetí kapitola je o politických reakcích Austrálie a Nového Zélandu, jejich vízových a pracovních programech a přístupu k integraci migrantů. Práce ukazuje, že i když Austrálie i Nový Zéland podnikají některé kroky správným směrem, existují mezi nimi rozdíly a prostor pro zlepšení přístupu k těmto zranitelným skupinám obyvatel.