Vliv migrace na trh práce v České republice - Králová, Michaela (2025)
Bakalářská práce se zabývá otázkou migrace a jejím vlivem na trh práce v České republice. Cílem je zjistit, jak pracovní migrace ovlivňovala vývoj mezd a nezaměstnanosti mezi lety 2004 a 2023, tedy v období po vstupu ČR do Evropské unie. První kapitola se věnuje vysvětlení základních pojmů, faktorům, které migraci ovlivňují, a jejím dopadům. Druhá kapitola přibližuje vývoj migrace v České republice a zároveň poskytuje přehled migrační politiky ČR. Ve třetí kapitole je na základě statistických dat a regresní analýzy hodnocena závislost mezi počtem migrantů a proměnnými, jako jsou výše mezd a míra nezaměstnanosti.