Integrace kvalifikovaných imigrantů na trhu práce v Německu - Šemberová, Johana; Procházková Iliniţchi, Cristina; Brellíková, Miriam; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Cílem bakalářské práce je charakterizovat vývoj imigrace kvalifikovaných imigrantů do Německa a vyhodnotit integraci kvalifikovaných imigrantů z Ukrajiny a Indie ve vybraných sektorech německého trhu práce. Německo se dlouhodobě řadí mezi nejsilnější ekonomiky Evropské unie a v posledních letech se stalo cílovou zemí kvalifikovaných imigrantů ze třetích zemí, mezi které patří i Ukrajina a Indie. Integrace kvalifikovaných pracovníků je klíčová pro posílení německé ekonomiky a trhu práce dlouhodobě se potýkající s nedostatkem kvalifikované pracovní síly. Práce je rozdělena do tří kapitol. První kapitola slouží jako teoretický základ pro porozumění tématu migrace a integrace a zaměřuje se na vymezení klíčových pojmů souvisejících s touto problematikou. Druhá kapitola se zabývá vývojem kvalifikované imigrace do Německa, přičemž je nejprve sledován celkový vývoj kvalifikované a pracovní imigrace a následně vývoj imigrace vybraných skupin kvalifikovaných imigrantů. Třetí kapitola analyzuje integraci kvalifikovaných imigrantů z Ukrajiny a Indie na trhu práce v Německu dle zaměstnanosti ve čtyřech vybraných sektorech: sektor informačních a komunikačních technologií, zdravotnictví, vzdělávání a výuky a nemovitostí a odborných, vědeckých a technických služeb. Nedostatečné uznávání zahraničních kvalifikací lze zařadit mezi výzvy, které omezují úspěšný integrační proces. Německo učinilo důležité kroky směrem k integraci kvalifikovaných imigrantů prostřednictvím zákona o přistěhovalectví kvalifikovaných pracovníků. Zjednodušení procesu uznávání kvalifikací a investice do jazykového vzdělávání by přispěly k efektivnějšímu využití pracovního potenciálu kvalifikovaných imigrantů a jejich dlouhodobému uplatnění na německém trhu práce.
Vedoucí práce: Cristina Procházková Ilinitchi
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses