Podnikatelské prostředí v regionu českoněmeckého trojstátí - Šibal, Adam (2025)
Tato bakalářská práce analyzuje podnikatelské prostředí v příhraničním regionu českoněmeckého trojstátí, přičemž se zaměřuje především na města Aš, Selb a Oelsnitz. Práce kombinuje dva komplementární přístupy – kvalitativní rešerši významných podniků v regionu a kvantitativní analýzu ukazatelů ovlivňujících podnikatelské prostředí, a to pomocí regresního modelu a scoring modelu. Na základě zjištění hodnotí návrh zákona Lex Aš, jehož cílem je zavedení speciální ekonomické zóny a inovativních nástrojů pro podporu podnikání v Ašském výběžku. Výsledky ukazují, že podnikatelské prostředí v německých městech je oproti českým městům v některých ohledech atraktivnější, což má dopad na podnikatelskou aktivitu a strukturu trhu práce. Navíc se potvrdilo, že opatření navržená v rámci návrhu Lex Aš by skutečně mohla přispět ke zlepšení situace na české straně hranice. Přidanou hodnotou práce je propojení dvou metodických přístupů se zaměřením na málo zkoumané území a praktické ověření potenciálu navrhovaných změn v rámci Lex Aš. Práce obohacuje dosavadní poznání o podnikatelském prostředí v regionu českoněmeckého trojstátí a přináší nové podněty pro tvorbu regionálních rozvojových strategií.