Výzvy dovozu výživových doplnkov z východnej Ázie : Konkurencia, regulačné prostredie a manažment rizík - Halás, Teodor (2025)
Rastúci záujem spotrebiteľov o zdravotnú starostlivosť, udržateľnosť a prírodné produkty znamená pravdepodobný nárast aj v oblasti výživových doplnkov z juhovýchodnej Ázie. Práca sa zameriava na skúmanie rizík spojených s dovozom ázijských výživových doplnkov na európsky trh. Výskum sa zameral na tri kľúčové oblasti: logistické postupy dovozu, konkurenčné prostredie a regulačné požiadavky na licencovanie. Metodologický prístup zahŕňal kvalitatívne rozhovory s českým odborníkom na TČM, analýzu trhových dát a dotazníkový prieskum spotrebiteľov. Teoretická časť predstavuje historický a filozofický kontext tradičnej čínskej medicíny (TČM), spomína princípy jin a jang, teóriu piatich prvkov a holistický prístup k zdraviu. Rozoberá európsku smernicu 2004/24/ES, ktorá stanovuje zjednodušenú registráciu tradičných rastlinných liekov s požiadavkou najmenej tridsaťročnej histórie použitia, vrátane dokumentácie o kvalite, čistote a výrobnom procese. Legislatívny proces spojený v prírodnými výživovými doplnkami, ale nie je ucelený medzi členskými krajinami EÚ. Na konkrétnom príklade anonymizovanej spoločnosti je analyzovaný prechod od priameho dovozu k distribúcii cez partnerské firmy. Zistenia ukazujú, že nové usporiadanie znížilo colné riziká, optimalizovalo skladové kapacity a zvýšilo flexibilitu dodávateľského reťazca. Rozhovor s majiteľom kliniky odhaľuje obchodné motívy: decentralizácia zásobovania, lepšia kontrola kvality a diverzifikácia rizika. Spolupráca umožňuje zároveň väčšiu koncentráciu kapitálu a s tým viac možností prepravy.