Výzvy dovozu výživových doplnkov z východnej Ázie : Konkurencia, regulačné prostredie a manažment rizík - Halás, Teodor; Černá, Iveta, 1979-; Procházka, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Rastúci záujem spotrebiteľov o zdravotnú starostlivosť, udržateľnosť a prírodné produkty znamená pravdepodobný nárast aj v oblasti výživových doplnkov z juhovýchodnej Ázie. Práca sa zameriava na skúmanie rizík spojených s dovozom ázijských výživových doplnkov na európsky trh. Výskum sa zameral na tri kľúčové oblasti: logistické postupy dovozu, konkurenčné prostredie a regulačné požiadavky na licencovanie. Metodologický prístup zahŕňal kvalitatívne rozhovory s českým odborníkom na TČM, analýzu trhových dát a dotazníkový prieskum spotrebiteľov. Teoretická časť predstavuje historický a filozofický kontext tradičnej čínskej medicíny (TČM), spomína princípy jin a jang, teóriu piatich prvkov a holistický prístup k zdraviu. Rozoberá európsku smernicu 2004/24/ES, ktorá stanovuje zjednodušenú registráciu tradičných rastlinných liekov s požiadavkou najmenej tridsaťročnej histórie použitia, vrátane dokumentácie o kvalite, čistote a výrobnom procese. Legislatívny proces spojený v prírodnými výživovými doplnkami, ale nie je ucelený medzi členskými krajinami EÚ. Na konkrétnom príklade anonymizovanej spoločnosti je analyzovaný prechod od priameho dovozu k distribúcii cez partnerské firmy. Zistenia ukazujú, že nové usporiadanie znížilo colné riziká, optimalizovalo skladové kapacity a zvýšilo flexibilitu dodávateľského reťazca. Rozhovor s majiteľom kliniky odhaľuje obchodné motívy: decentralizácia zásobovania, lepšia kontrola kvality a diverzifikácia rizika. Spolupráca umožňuje zároveň väčšiu koncentráciu kapitálu a s tým viac možností prepravy.
Identifikácia rizík vyústila do troch kategórií: logistické, ako zraniteľnosť preťažených dopravných trás, sezónne výkyvy a nepredvídateľné colné prieťahy, konkurenčné, kde je najviac evidentný tlak veľkých farmaceutických korporácií s vertikálnou integráciou, rozsiahlym marketingom a výrazným vplyvom na trh a regulačné ako rozdielne požiadavky na zloženie medzi krajinami, rozsiahle dokumentačné nároky na klinické a toxikologické štúdie a odlišné štandardy označovania. Často sa meniaca a nestabilná legislatíva, predstavuje závažné riziko v dôsledku dlhej dodacej lehoty z krajín východnej Ázie. Práca navrhuje stratégie zmierňovania zahŕňajú zavedenie blockchainového systému pre transparentnú stopu pôvodu surovín, využitie umelej inteligencie na predikciu logistických trás a optimalizáciu dopravného reťazca. IoT (Internet of things) technológie môžu slúžiť na kontinuálny monitoring teploty a vlhkosti počas prepravy na limitovanie rizika kontaminácie produktu pri skladovaní a pravidelný audit legislatívnych zmien. Zdôrazňujú sa výhody tvorby kooperačných sietí malých a stredných podnikov na spoločné zdieľanie zdrojov, know how a nákladov. Budúce výzvy pramenia z kontinuálnych zmien európskych predpisov o doplnkoch stravy, vrátane možného sprísnenia požiadaviek na preukazovanie účinnosti. Menší distribútory môžu získať konkurenčnú výhodu personalizáciou produktov na základe znalostí z big data analýz a adaptáciou na digitalizované obchodné platformy. Integrácia moderných technológií je stále v začiatkoch a odporúča sa ďalší výskum zameraný na potvrdenie prínosov technológií v praxi a simuláciu regulačných scenárov pre rýchlejšiu adaptáciu na právne zmeny.
Vedoucí práce: Iveta Černá
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses