Zúčtování jako metoda řízení kurzového rizika v logistice - Iljinskaja, Alexandra; Procházka, Petr; Taušer, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato bakalářská práce se věnuje zúčtování (nettingu) jako nástroji pro řízení kurzového rizika v logistice. Cílem práce je posoudit efektivitu zúčtování pro řízení kurzového rizika v mezinárodní logistice. Pro dosažení cíle je využita kvantitativní komparativní analýza založená na simulaci dat vygenerovaných umělou inteligencí. Model zahrnuje tři frekvence zúčtování: měsíční, čtvrtletní a roční. Zúčtování probíhalo prostřednictvím centrální entity a bylo srovnáváno se scénářem, kdy jednotlivé subjekty vypořádávaly platby samostatně, tedy bez využití nettingu. Výsledky ukazují, že multilaterální systém vedl ke snížení počtu transakcí i nutných měnových konverzí. To mělo za následek omezení měnové expozice účastníků a zjednodušení správy kurzového rizika. Zároveň došlo k poklesu transakčních nákladů, přičemž se ukázalo, že výdaje na zavedení a provoz systému nepřevyšují původní náklady, zejména při čtvrtletním nebo ročním režimu. Práce také diskutuje limitace použitých dat a metodologie a navrhuje několik směrů pro budoucí výzkum, včetně kombinace nettingu s externími nástroji zajištění proti kurzovému riziku.
Vedoucí práce: Petr Procházka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses