Ekonomická analýza využití vodíku v dopravě - Špála, Jakub; Zezula, Jakub; Procházka, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tématem této diplomové práce je využití technologie palivových článků se zeleným vodíkem jako pohonu v námořní, letecké, silniční a železniční dopravě. Tato technologie je teoreticky zcela bezemisní způsob pohonu dopravních prostředků, využití vodíku v dopravě je tedy důležité zkoumat, nejen protože je potenciálně ekonomičtější, ale i ekologičtější. Cílem práce je zhodnotit možnosti využití vodíkových technologií v dopravě z ekonomického hlediska. V souvislosti s cílem práce byly formulovány tři výzkumné otázky, první otázka směřuje k ceně paliv jakožto k zásadní části provozních nákladů v dopravě, druhá se zabývá celkovými náklady investičních vodíkových dopravních projektů a třetí řeší ekologický aspekt věci. Odpovědí na první otázku je, že na základě provedené syntézy několika vědeckých prací a studií by se ceny zeleného vodíku a fosilních paliv měly vyrovnat okolo roku 2030. V rámci odpovědi na druhou výzkumnou otázku byly provedeny výpočty čisté současné hodnoty konkrétních investičních projektů zaměřených na investici do vodíkem poháněného dopravního prostředku v námořní, letecké, silniční a železniční dopravě. Z výpočtů vyplývá, že v současnosti se tato investice nevyplatí, ovšem pokud by se začátek investice odsunul na rok 2030, výsledná NPV všech čtyř projektů by byla kladná a mělo by se tak jednat o vhodné investiční projekty. Dále bylo zjištěno, že všechny vodíkové dopravní prostředky, které jsou v provozu v současnosti, šetří asi 800 tisíc tCO2 ročně.
Vedoucí práce: Jakub Zezula
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses