Moderní technologie v turismu : stravovací zařízení - Phamová, Thanh Thao (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na identifikaci vlivu moderních technologií na poskytování stravovacích služeb, což také představuje hlavní cíl práce. Zaobírá se technologiemi jako jsou mobilní aplikace, samoobslužné kiosky, inteligentní pokladní systémy nebo automatizace kuchyně. Za tímto účelem se práce nejprve zaměřuje na popis a charakteristiku technologií, které jsou v gastronomii využívány. Následně hodnotí jejich dopad na efektivitu provozu a kvalitu služeb. V další části práce jsou na základě kvantitativního šetření poukázány různé postoje zákazníků k využívání těchto technologií a zkoumány rozdíly ve vnímání technologických inovací v gastronomii. Výsledky šetření ukazují, že většina respondentů hodnotí digitální technologie pozitivně, a to zejména z hlediska pohodlí, rychlosti a jednoduchosti. Zároveň se ale ukazuje, že lidský kontakt stále hraje v současnosti důležitou roli. V závěrečné části je zpracován přehled aktuálních technologických řešení používané v české gastronomii a na základě získaných dat je také představen návrh implementace technologie v konkrétním podniku.