Využití potenciálu geoparků v České republice v oblasti místního a regionálního rozvoje - Kadavá, Pavlína; Nencková, Lucie; Rončák, Miroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá geoparky v České republice a jejich přínosy pro regionální a místní rozvoj, včetně cestovního ruchu. Cílem práce je zhodnotit úroveň spolupráce mezi relevantními aktéry a geoparky na místní, regionální, národní i mezinárodní úrovni a posoudit, zda je plně využit potenciál této spolupráce v kontextu udržitelného rozvoje. V první části práce budou představeny jednotlivé geoparky a jejich atraktivity, včetně ukazatelů z oblasti cestovního ruchu. Dále bude provedena identifikace relevantních aktérů působících na území geoparků či s nimi aktivně spolupracujícími, s nimiž budou vedeny polostrukturované rozhovory (např. se zástupci municipalit, organizacemi destinačního managementu (DMO), místními akčními skupinami (MAS), turistickými informačními centry). Uveden bude kontext místních, regionálních a národních politik a dále spolupráce v rámci Asociace národních geoparků a mezi samotnými geoparky na území České republiky. Představena bude také mezinárodní spolupráce geoparků, účast v zahraničních projektech a možnost vstupu do Global Geoparks Network (GGN) a jeho výhody. V závěru budou formulována doporučení pro maximální využití potenciálu spolupráce aktérů na území geoparků a jejích přínosů v oblasti regionálního a místního rozvoje, včetně cestovního ruchu.
Vedoucí práce: Lucie Nencková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses