Obchodná politika Európskej únie a Číny pri získavaní kritických surovín - Suchárová, Annamária (2025)
Diplomová práca sa zaoberá obchodnou politikou Európskej únie a Číny pri zabezpečovaní prístupu ku kritickým surovinám, konkrétne lítia a kobaltu, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu v zelenej transformácii a výrobe lítium-iónových batérií. Prvá kapitola poskytuje teoretický rámec zahranično-obchodnej politiky a objasňuje význam kritických surovín v ére moderných technológií, so zameraním na elektromobilitu a materiálovú závislosť batérií. Zároveň sa venuje geografickému rozloženiu zásob vo svete a rozdielom v surovinovej dostupnosti medzi EÚ a Čínou. Druhá kapitola predstavuje metodológiu práce a identifikuje najvýznamnejšie krajiny, z ktorých EÚ a Čína získavajú lítium a kobalt v rokoch 2016 – 2023. Na základe tejto identifikácie sa praktická časť práce zameriava na analýzu zmluvného rámca obchodnej a investičnej spolupráce medzi EÚ, Čínou a ich najvýznamnejšími obchodnými partnermi v oblasti kritických surovín. Prostredníctvom komparácie prístupov oboch aktérov práca poukazuje na rozdiely v ich strategickom uvažovaní a identifikuje hlavné faktory ovplyvňujúce úspešnosť ich obchodnej politiky.