Dopady Brexitu na britský automobilový průmysl - Serbousková, Tereza; Štěrbová, Ludmila, 1957-; Hrubý, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Bakalářská práce se zabývá automobilovým sektorem a dopady na odvětví, které vyvolalo vystoupení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie. Hlavním cílem práce je zjistit, jaké dopady měl Brexit na britský automobilový průmysl. Práce má rovněž podcíl, a to zhodnocení dopadů na společnost Rolls–Royce. V první kapitole je stručně popsáno postavení automobilového sektoru v rámci ekonomiky Spojeného království, dále je představen stav automobilového průmyslu před Brexitem a nejvýznamnější britské automobilové společnosti. Kapitola se rovněž věnuje obchodnímu propojení britského automobilového průmyslu s Evropskou unií. Druhá kapitola se zabývá dopady Brexitu na automobilový sektor, které jsou hodnoceny pomocí změn následujících makroekonomických ukazatelů – podíl sektoru na GVA, počet zaměstnanců v sektoru, objem výroby v odvětví, export a import. Třetí kapitola se zaměřuje na společnost Rolls–Royce, její postavení na trhu a dopady Brexitu na počet zaměstnanců společnosti, objem výroby a změny v exportu. Analyzovány jsou rovněž změny finančních výsledků.
Vedoucí práce: Ludmila Štěrbová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses