Specifika trhu práce v SAE se zaměřením na zaměstnávání zahraničních pracovníků - Kraisingerová, Nela (2025)
Bakalářská práce se zabývá specifiky trhu práce ve Spojených arabských emirátech s důrazem na zaměstnávání zahraničních pracovníků, kteří tvoří přibližně 90 % veškeré pracovní síly v zemi. Hlavním cílem práce je zjistit, jaké jsou specifické podmínky a výzvy spojené se zaměstnáváním zahraničních pracovníků na trhu práce ve Spojených arabských emirátech. Práce je založena na kvalitativní analýze sekundárních dat a vychází z odborných studií, vládních statistik a zpráv mezinárodních organizací. První část práce se věnuje charakteristice Spojených arabských emirátů z makroekonomického a demografického hlediska jako základu pro pochopení specifik místního trhu práce. Druhá část se zaměřuje na institucionální mechanismy zaměstnávání, jako je politika Emiratizace a kafala systém, a dále na samotné specifikum zaměstnávání zahraničních pracovníků. Trh práce ve Spojených arabských emirátech je výrazně segmentovaný a mezi podmínkami pro místní občany a zahraniční pracovníky panují značné rozdíly. Zjištění ukazují na nedostatečné možnosti profesního růstu pracovních migrantů, strukturální nerovnosti vyplývající ze systému kafala a na kulturní i institucionální překážky, které komplikují jejich integraci. Mezi hlavní problémy se řadí omezený přístup zahraničních zaměstnanců k pracovním právům a právní ochraně, nemožnost získání občanství a diskriminace na základě národnosti či pohlaví. Přesto, že Spojené arabské emiráty v posledních letech usilují o reformy pracovního trhu a posílení zaměstnanosti vlastních občanů prostřednictvím politiky Emiratizace, zůstává země strukturálně závislá na zahraniční pracovní síle.