Ekosystém startupů v Číně - Kročilová, Eliška (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na analýzu čínského startupového ekosystému. Startupy představují v moderním světě klíčový prvek podpory inovativnosti, snižování nezaměstnanosti a posilování konkurenceschopnosti země. Čína se řadí mezi přední světové startupové ekosystémy, což podtrhuje její rostoucí význam v oblasti inovací. Hlavním cílem této práce je zhodnotit startupový ekosystém v Číně se zaměřením na analýzu faktorů, které přispívají k jeho dynamickému rozvoji. První kapitola se věnuje významu inovací, pojmu inovativnosti a postavení Číny v různých inovačních ukazatelích. Druhá kapitola má za cíl představit pojem startup a startupový ekosystém, se zaměřením na jeho klíčové aktéry, podpůrné mechanismy a vládní strategie. Závěrem se tato kapitola zaměřuje na analýzu dvou čínských nejvýznamnějších startupových ekosystémů, Peking a Šanghaj. Hlavními zdroji této práce jsou čínské vládní materiály, statistiky z Čínského statistického úřadu a Ministerstva financí ČLR, doplněné o data od mezinárodních organizací, jako jsou WIPO, OECD, Světová banka či Startup Genome.