Ekosystém startupů v Rakousku - Cahlíková, Karolina (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na analýzu startupového ekosystému v Rakousku, který hraje klíčovou roli v podpoře inovací, hospodářského růstu a konkurenceschopnosti. Cílem práce je zhodnotit současný stav tohoto ekosystému, identifikovat hlavní faktory, které jej formují, a zmapovat příležitosti a výzvy, jimž startupy čelí. V teoretické části je nejprve vymezen pojem inovace a inovační politika, čímž je vytvořen základ pro hlubší porozumění praktickému fungování startupového prostředí. Praktická část práce analyzuje rakouský ekosystém z pohledu regionálního rozložení, sektorového zaměření, vazeb na akademické prostředí, dostupnosti financování i institucionální podpory. Výzkum vychází z kvalitativní analýzy sekundárních dat, zejména z mezinárodních zpráv (např. OECD, Austrian Startup Monitor), akademické literatury a statistik. Zvláštní pozornost je věnována roli veřejných politik a infrastrukturním aspektům, které zásadně ovlivňují dynamiku startupového prostředí. Práce přináší nejen deskriptivní přehled, ale také kritickou reflexi silných a slabých stránek rakouského přístupu k podpoře startupů, a přispívá tak k lepšímu pochopení fungování startupového ekosystému v kontextu menší evropské ekonomiky.