Inovativnost Spojeného království se zaměřením na startupový ekosystém - Vašků, Kateřina (2025)
Bakalářská práce se zabývá hodnocením inovativnosti Spojeného království se zaměřením na startupový ekosystém. Spojené království patří dlouhodobě mezi inovační lídry světa, a to nejen díky skvělému podnikatelskému prostředí. První kapitola se zaměřuje na ekonomický význam inovací jako klíčového faktoru růstu a posilování konkurenceschopnosti. Dále definuje pojem inovace a inovativnost a analyzuje vybrané inovační indikátory, přičemž hodnotí postavení Spojeného království v předních světových i evropských žebříčcích. Druhá kapitola se věnuje analýze britského startupového ekosystému, sleduje životní cyklus startupů a ilustruje ho na příkladech úspěšných firem. Práce vychází ze sekundární analýzy dat (OECD, WIPO, UK Government) a je doplněna autorskými grafy, tabulkami a schématy.