Startupový ekosystém Německa - Purr, Dominik; Jiránková, Martina, 1967-; Kohut, Dominik; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Startupy dnes tvoří neodmyslitelnou součást moderní ekonomiky. Přinášejí inovace, posilují konkurenceschopnost a vytvářejí pracovní místa. V době, kdy se svět stále více posouvá směrem k digitalizaci a udržitelnému rozvoji, roste význam kvalitního startupového ekosystému. Jakožto jedna z největších ekonomik světa a dlouhodobě jedna z nejinovativnějších zemí může Německo sloužit jako inspirace pro ostatní státy, včetně České republiky. Cílem této práce je analyzovat a zhodnotit startupový ekosystém v Německu a identifikovat faktory, které přispívají k jeho úspěchu. Práce se zaměřuje na roli státu, dostupnost rizikového kapitálu, regionální specifika a podporu ze strany inkubátorů, akcelerátorů a dalších podpůrných organizací. Metodicky byla použita analýza sekundárních dat a případové studie startupových center, především z Berlína, Mnichova a Frankfurtu. Z výsledků vyplývá, že k úspěchu německého startupového ekosystému významně přispívá silná podpora ze strany státu. Nejde pouze o finanční podporu, ale také o snahu zpřístupnit důležité informace, usnadnit složitý proces zakládání firem, motivovat investory a celkově vytvořit prostředí, které startupy aktivně podporuje. Zakladatelé mají k dispozici širokou síť podpůrných organizací, pestrou nabídku financování a příležitosti zejména v oblastech digitalizace a udržitelnosti. Přínosem práce je přehledný vhled do německého startupového prostředí, včetně identifikace faktorů, které přispívají k jeho úspěchu. Text může sloužit jako praktický informační základ pro zakladatele, kteří mají omezený přístup k odborným zdrojům v českém jazyce, nebo jako inspirace pro další výzkum v oblasti inovačních ekosystémů.
Vedoucí práce: Martina Jiránková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses