Systémy duálního vzdělávání v Německu, Rakousku a Švýcarsku - Kulhánková, Klára (2025)
Tato bakalářská práce se věnuje tématu duálního vzdělávání v Německu, Rakousku a Švýcarsku. Cílem práce je porovnat přístupy těchto zemí k propojení teoretické výuky ve školách s praktickým vzděláváním ve firmách, a nadále také zhodnotit, jaké prvky by mohly být inspirací pro český vzdělávací systém. V teoretické části je objasněn koncept duálního vzdělávání, jeho historický vývoj, struktura a role jednotlivých aktérů (studentů, škol, firem, státu). Praktická část se soustředí na komparaci tří modelů na základě čtyř vybraných pilířů – podpora státu, role vzdělávacích institucí, účast studentů a zapojení podniků. Výsledky potvrdily, že všechny tři země dosahují podobných výsledků, zejména v oblasti zaměstnanosti mladých lidí. Duální systém a jeho funkčnost se zakládá na úzké spolupráci mezi vzdělávacími institucemi a zaměstnavateli a díky stabilnímu institucionálnímu rámci, který umožňuje pružně reagovat na požadavky trhu práce. Největší efektivity dosahuje švýcarský model, především díky vysoké míře zúčastnění studentů a rozdělení odpovědnosti mezi federaci a kantony. V práci jsou zmíněny i příklady z českého prostředí, které již využívají principy duálního vzdělávání, například program Study&Work na Škoda Auto Vysoké škole nebo projekt Tiimiakatemia na ČZU. Na základě získaných informací byly shrnuty možnosti implementace pro Českou republiku, kde již existuje potenciál pro zavedení prvků duálního vzdělávání. Zmíněné pilotní projekty a mezinárodní spolupráce naznačují, že ze strany české vlády, škol a podnikatelského sektoru existuje reálná vůle zavádět prvky duálního systému do praxe. Práce mimo jiné poukazuje i na nutnost legislativního ukotvení, posílení spolupráce mezi školami a firmami a cílené podpory v regionech s vyšší nezaměstnan