Obchodní modely knižního trhu a jejich aplikace na českém trhu - Vejvodová, Kateřina (2025)
Diplomová práce se zabývá obchodními modely na knižním trhu, jejich aplikací na český trh a vývojem knižního průmyslu. Cílem práce bylo posoudit obchodní modely na českém knižním trhu, identifikovat nejúspěšnější obchodní model v tomto odvětví a formulovat doporučení pro tento dynamicky se rozvíjející trh. První část práce se věnuje klasifikaci obchodních modelů, významu čtenářské gramotnosti a proměnou obou těchto aspektů v čase. Druhá část práce poskytuje přehled a srovnání světového, evropského a českého knižního trhu. Následně se věnuje analýze českého knižního trhu a jeho subjektů. Na základě zvolených kritérií byla vybrána společnost Luxor jako reprezentant aktuálně nejrozšířenějšího hybridního obchodního modelu. Z provedené SWOT a Porterovy analýzy vyplývá, že mezi silné stránky společnosti patří efektivní propojení prodejních kanálů a poskytování služeb nad rámec klasických produktů a dále, že celé odvětví knižního průmyslu se potýká s několika hrozbami (např. pokles čtenářství, makroekonomické faktory či nelegální šíření knih). Na základě identifikované aktuální situace a výzev českého knižního trhu jsou v práci formulována doporučení pro jeho budoucí rozvoj (např. pokračující podpora čtenářství, úprava legislativy ve prospěch nezávislých nakladatelství a knihkupectví, navazování spolupráce mezi subjekty knižního trhu a využití umělé inteligence).