Vnímání plýtvání potravin ze strany studentů : srovnání ČR a USA - Pražáková, Gabriela (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou plýtvání potravinami z pohledu vysokoškolských studentů v České republice a ve Spojených státech amerických. Cílem práce bylo na základě literární rešerše a vlastního kvantitativního výzkumu porovnat vnímání plýtvání potravin v obou zemích a identifikovat klíčové faktory, které toto vnímání ovlivňují. Teoretická část práce se věnuje kulturním, environmentálním a ekonomickým aspektům spojeným s plýtváním potravin, včetně rozdílů ve stravovacích návycích, hodnotách a legislativě. Praktická část vychází z dotazníkového šetření provedeného mezi studenty vysokých škol v ČR a USA. Výsledky ukazují na výrazné rozdíly ve vnímání příčin plýtvání, motivacích ke změně chování i ve využívání dostupných nástrojů ke snižování potravinového odpadu. V závěru práce jsou uvedena doporučení, jak lze přispět k větší informovanosti a efektivnímu snižování plýtvání potravin v cílové skupině studentů.