Ekonomické výzvy rozvoje mezinárodních leteckých služeb na Ukrajině během válečného konfliktu - Sakovska, Kateryna (2025)
Tato diplomová práce se zabývá ekonomickými výzvami rozvoje mezinárodních leteckých služeb na Ukrajině během válečného konfliktu a možnostmi jejich obnovy v poválečném období. Cílem práce je zhodnotit specifické problémy organizace mezinárodní letecké dopravy v krizových podmínkách, prozkoumat jejich dopady na hospodářský rozvoj země a navrhnout efektivní strategie pro obnovu a rozvoj sektoru. V teoretické části byly vymezeny základní pojmy a principy fungování mezinárodních leteckých služeb, popsána jejich role v hospodářském rozvoji a identifikovány hlavní ekonomické problémy rozvoje letectví. Analytická část práce hodnotí stav ukrajinské letecké dopravy před válkou, dopady válečného konfliktu na globální a ukrajinský trh a rozebírá konkrétní případ společnosti SkyUp Airlines. Výzkum ukázal, že válka vedla k přerušení činnosti 12 z 19 ukrajinských letišť a výraznému narušení mezinárodního spojení, což mělo negativní dopady nejen na ukrajinské společnosti, ale i na globální letectví. Na základě zhodnocení světových zkušeností s podporou letectví v krizových obdobích byla formulována tříetapová strategie obnovy sektoru: stabilizace v době konfliktu, rekonstrukce v poválečném období a dlouhodobá strukturální modernizace s cílem integrace do evropského leteckého prostoru. Práce přináší návrhy na obnovu infrastruktury, podporu leteckých společností, zavedení udržitelných technologií a rozvoj strategických partnerství, čímž přispívá k formulaci možného modelu udržitelného rozvoje ukrajinského letectví v poválečné éře.